2023 22 marca

Hotelarz: Powstaje sieć Nickel Resort & Spa

Poznańska firma Nickel Development stworzyła koncept sieci „resortów nastawionych na holistyczne podejście do wypoczynku i obsługi gości”. Pierwszy Nickel Resort & Spa powstaje w Grzybowie k. Kołobrzegu, gdzie łącznie znajdzie się 216 apartamentów. Otwarcie nastąpić ma na rozpoczęcie sezonu letniego w 2025 r. Kolejny planowany jest w Szklarskiej Porębie.

Pierwszy etap inwestycji w Grzybowie przewiduje 147 apartamentów jedno- i dwupokojowych od 18 do 56 m kw. w trzykondygnacyjnym budynku. W obiekcie znajdą się strefa SPA & wellness, kompleks basenów wewnętrznych wraz z wodnymi atrakcjami dla dzieci, fitness, restauracja, bar, lounge, tarasy na dachu, strefa wydmowa na patio. Z myślą o biznesie zaprojektowano modułowe sale konferencyjne. Obiektem będzie zarządzać spółka Nickel Hospitality, a deweloper deklaruje, że będzie towarzyszyć inwestorom na każdym etapie projektu, od budowy resortów, poprzez ich sprzedaż i marketing, a na obsłudze gości kończąc. Projekt architektoniczny stworzyła poznańska pracownia Ultra Architects, a projekt wnętrz wrocławskie Q2 Studio. Kolejne obiekty należące do sieci Nickel będą nawiązywać do lokalnego, otaczającego je kontekstu przyrodniczego i architektonicznego.

–  Wspólnym mianownikiem resortów należących do sieci Nickel będą architektura czerpiąca inspirację z lokalnego otoczenia oraz biofiliczny design, a także holistyczne podejście do gościnności i obsługi klientów – mówi Edyta Kołodziej, dyrektor sprzedaży i marketingu w Nickel Development. – W przypadku inwestycji Nickel Resort & Spa w Grzybowie wyraźne będą nadmorskie akcenty na elewacjach: motyw rybiej łuski oraz balkony inspirowane vintage’owymi koszami plażowymi w nowoczesnym wydaniu. Azylem dla mieszkańców będzie strefa, w której odtworzymy wydmę, z autentycznym nadmorskim piaskiem porośniętym rodzimą roślinnością, charakterystyczną dla Pomorza Zachodniego. Wejście roślinności i innych elementów przyrodniczych do wnętrza budynku, zgodnie z zasadami biofilii będzie elementem wyróżniającym nasze obiekty na tle oferty rynkowej.

Rozpoczęcie inwestycji planowane jest w I kwartale 2023 r. Jak informuje firma, wybór Grzybowa na lokalizację resortu jest efektem skrupulatnej analizy, a decyzja wynika z bardzo konkretnych przesłanek. Pod względem geograficznym to unikalne miejsce. Charakteryzuje się położeniem w niewielkiej depresji, a wchodząca łagodnym łukiem aż na 800 m wgłąb lądu linia brzegowa tworzy Zatokę Grzybowską z wodą cieplejszą od tej w Kołobrzegu średnio o 2 st. Celsjusza. To tworzy swoisty mikroklimat, który został zauważony przez poszukujących miejsca wypoczynku już na początku XX w. Grzybowo to także popularne wśród wczasowiczów przedmieście Kołobrzegu z długim odcinkiem publicznej plaży, który przyciąga amatorów kitesurfingu.

Nickel Development to poznańska firma, działająca na rynku od ponad 24 lat. Wcześniej wybudowała m.in. w Kołobrzegu obiekt Koło Brzegu z 96 apartamentami inwestycyjnymi zarządzanymi przez Rent-like-home.

Całość artykułu dostępna tutaj.